Отворен Међународни сајам књига и 23. Међународна изложба уметности "Арт експо"

Датум: 
07.03.2018.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је Међународни сајам књига и 23. Међународну изложбу уметности „Арт Експо“ који се одржавају од 7. до 12. марта на Новосадском сајму.

-Веома ми је драго што је Салон књига који се годинама одржавао у Новом Саду прерастао у Сајам. Град Нови Сад, као и Новосадски сајам настоји да се реализацијом пројекта Нови Сад 2021 континуирано развија, користи своје потенцијале и капацитете и да се својим деловањем и сталним иновацијама добро позиционира у региону и Европи – рекао је Далибор Рожић и додао - Повезивање, синергија и мултидисциплинарност јесу императив савременог поимања културне делатности, а као Европска престоница културе ми имамо још већу обавезу да подстичемо грађане на активно учествовање у културном животу и да им приближимо и представимо уметност, културу и књигу у свој разноликости.

Присутнима су се такође обратили извршни директор за правне и опште послове Новосадског сајма Никола Ловрић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић која је том приликом истакла да ће Покрајински секретеријат наставити да подржава ову манифестацију јер она представља културу Војводине.

Приликом отварања манифестације „Арт Експо“ уручена је и награда „Лаза Костић“, а на тај начин званично су почели и „Дани Лазе Костића“. То признање додељено је Слободану Владушићу за књигу ''Књижевност и коментари'' објављену у издању ''Службеног гласника Београд''. Поред главне награде уручено је и признање за издавачки подухват и то новосадском ''Платонеуму'' за едицију ''Културна баштина у Србији''. Специјалне награде припале су Андрићевом институту, Андрићграду за целокупну издавачку делатност, награду за објављивање двотомног дела ''Теорија комуникативног деловања'' Јиргена Хабермаса добила је ''Академска књига'', а награђен је и ''Службени гласник Београд'' за ''Историју београдских светиња'' Зорана М. Јовановића. Вуле Ружић добио је признање у новоустановљеној категорији за најбољу књигу у области књижевности за децу за ''Роман без ормана'' који је објавио ''Службени гласник Београд'', а такође новоустановљено признање Новосадског сајма, за најбоље прозно остварење које спаја традицију и модерност, уручено је Милошу Латиновићу за роман ''Четири лудила'' у издању ''Вулкана''.

Након доделе награда гости Сајма обишли су штанове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Културног центра Новог Сада, Службеног гласника и штанд Центра за ликовну и примењену уметност „ТЕРРА“ из Кикинде где је отворена изложба „Савремена јапанска скулптура“.

Према речима организатора атрактивни нови сегменти и излагачи,  програми у оквиру „Дана Лазе Костића”, премијерна издања, бројне промоције, изложбе, фестивали, попусти, осмомартовске акције, поклон-игре и бесплатан улаз за посетиоце, позивница су за долазак на Сајам књига и Изложбу уметности која ће трајати до понедељка, 12. марта на Новосадском сајму.