ОТВОРЕН 9. МЕМОРИЈАЛ ''ИСИДОР БАЈИЋ''

Датум: 
01.12.2018.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању 9. Меморијала ''Исидор Бајић'' који се у Новом Саду одржава у организацији Музичке школе ''Исидор Бајић'' од 1. до 7. децембра 2018. године.

У оквиру свечане церемоније уприличен је гала концерту Српском народном позоришту, а наступили су Ловре Марушић из Хрватске, носилац прве награде и лауреат 8. Меморијала и Александар Ћермановић из Србије носилац прве награде 4. Меморијала, у пратњи Војвођанског симфонијског оркестра којим је руководио Ђанлука Марћано (Италија). На програму су били клавирски концерти Сергеја Прокофјева и Камиј Сен-Санса.

- Ово међународно пијанистичко такмичење спада у најважније догађаје у нашем граду, али и шире, када је реч о уметничкој музици. Ове године учесници долазе из 29 земаља света и слободно можемо рећи да Нови Сад тиме постаје својврстан центар клавирске музике. Оно што посебно краси овај догађај јесте његова основна мисија, а то је да знањем обогати младе музичаре, и да их охрабри на путу досезања врхунске изведбе. Меморијал ''Исдор Бајић'' служи на понос Новом Саду и као Европској престоници културе, а музичка школа која носи име нашег великана, једна је од најеминентнијих васпитно-образовних институција чији ученици и педагози добијају најзначајнија признања и по добру проносе име Новог Сада у свету – нагалсио је Далибор Рожић.

Девети Меморијал окупиће 250 учесника међу којима су пијанисти, диригенти, професионални музичари, млади таленти из Кине, Јапана, Русије, САД, Украјине, Велике Британије и других земаља света.

Манифестација посвећена ученицима и студентима клавира, клавирским педагозима, пијанистима, еминентним музичким уметницима, осонована је 2002. године у циљу подршке младим пијанистима да остваре пун потенцијал на свом уметничком путу.