Под крошњама на Штранду

Датум: 
06.08.2018.

Четврта, завршна недеља манифестације "Под крошњама на Штранду" која почиње од 06. августа резервисана је за знаковни језик. "Знаковни језик је матерњи језик особа са неким степеном оштећења слуха и можемо га сврстати у мањинске језике. Манифестација "Под крошњама на Штранду" у свом фокусу има комуницирање са мањинским заједницама и препознавање важности да се деци узраста 5-12 година приближи значај међусобног разумевања кроз учење језика. Уврштавањем знаковног језика у овогодишњи програм наше манифестације желимо да допринесемо иницијативи да знаковни језик буде препознат као мањински језик и да се интегрише у образовни систем. Град Нови Сад као европска престоница културе 2021. године може и треба да обезбеди да све врсте комуникација буду приступачне и у том смислу су већ предузети значајни кораци, обзиром да од септембра почиње обука запослених у установама културе из знаковног језика. " - нагласила је Наташа Херор, директорка Херор Медиа Понт-а.

 

Шесту годину Градска библиотека у Новом Саду, Херор Медиа Понт и Центар за развој мањинских и локалних медија успешно организују догађај који има за циљ промовисање језика и културе мањинских заједница које живе у Војводини и сви га разумемо као "фину комуникацију". Деца узраста 5-12 година кроз радионице добију основна знања о мањинским језицима и охрабрујемо их да факултативно похађају наставу језика мањинских заједница, коју готово свака новосадска школа има у понуди. Уколико има заинтересоване деце старије од 12 година за похађање радионица, слободно нека се прикључе. Радионице се одржавају сваког радног дана од 19-20 часова у Библиотеци на Штранду. У суботу се квиз провере знања стеченог током ове недеље одржава на Фрушкој гори, на локалитету Рим у срцу шуме. Знања како се понашати и боравити у природи су такође у фокусу манифестације “Под крошњама на Штранду”. Све информације на Фејсбук страници “Под крошњама на Штранду”.

 

На фотографијама је атмосфера са одржаног квиза из русинског језика у новоотвореном објекту Градске библиотеке у Новом Саду-огранак на Штранду. Спонзори манифестације обезбедили су наградни фонд који чине ваучери за куповину школског прибора, те је прво место и ваучер у вредности 7.000 рсд освојила Маша Сторожук Зељковић. Друго место и вредносни ваучер од 5.000 рсд додељен је Петку Цвијановићу и треће место, које прати ваучер у вредности 3.000 рсд уручен је Вукашину Бубањи. Покровитељи: Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне заједнице и Управа за културу Града Новог Сада. Генерални спонзор је компанија Coca Cola, а Спонзор недеље знаковног језика је Еуробанка. Званична кафа догађаја је Doncafe. Донатори: Инфостуд и Танграм. Пријатељи: Градско зеленило, Фрушкаћ, Греен Адвентуре Фрушка гора и Шумска заједница Беочин.