ПРЕДСТАВА "НЕБЕСКИ ДИВАН ТОШЕ АЧАНСКОГ" ИЗВЕДЕНА У ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ

Датум: 
07.12.2018.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је премијери представе "Небески диван Тоше Ачанског" Удружења за очување и неговање српске традиције "Звуци с камена". Представа, која је почела тачно у 19.18 и завршила се у 20.18 часова, реализована је у част стогодишњице присаједињења Војводине краљевини Србији и победе у Великом рату.

- Стогодишњица историјских датума који су имали пресудну улогу за наш народ јесте прилика да се ти догађаји на адекватан начин и са различитих аспеката представе широј јавности. Вечерас ћемо имати прилику да, из угла обичног човека који је живот дао за слободу, доживимо те велике и тешке дане у српској историји. Том амбијенту допринеће сјајна глумачка и музичка екипа, и овај чин Удружења "Звуци с камена" је за сваку похвалу. Најпре морамо неговати и чувати нашу традицију, а тек онда храбро приступити и модерним токовима у култури и уметности. Једино на тај начин можемо целовито деловати на тим пољима. Управо због тог баланса, али и подстицања различитости кроз медије путем којих ће се људи боље познавати па сами тим и разумети једни друге, Нови Сад јесте истинска Европска престоница културе – нагласио је Далибор Рожић.

По речима аутора, представа је базирана на причи Тоше Ачанског са Салајке, који је у рат отишао као мобилисани војник Аустроугарске, и један је од многобројних српских војника, који су нестали на Солунском фронту и воде се као Н.Н. на Зејтинличком војничком гробљу.

Сценарио је написао Владимир Бајић из Удружења "Звуци с камена", насловну улогу игра глумац Народног позоришта из Београда, Новосађанин Александар Саша Ђурица, а учествују и Максим Мудринић, Новосадски тамбураши, Миодраг Миша Близанац и "Звуци с камена".