Представљање књиге "О прозрачности, дубини и боји", Рашка Радовића

Датум: 
27.11.2017.

Представљање књиге "О прозрачности, дубини и боји" (Академска књига 2017), одржаће се 27.новембра, у 19 часова у Књижари-кафеу "BulevarBooks".

Монографија Рашка Радовића 'О прозрачности, дубини и боји' скреће пажњу на богатство које лежи у визуелном опажању, а које се често губи из вида због идеалистичких предрасуда и натуралистичких редукција. Аутор жели да поврати онтичку самосвојност одређених квалитета као што су прозрачност и дубина и да им тиме врати филозофски дигнитет (ауторова разматрања могла би се с правом повезати с терминолошким и методолошким тенденцијама које данас налазимо у новој феноменологији која управо покушава да укаже на способност одређених квалитета – као што је нпр. боја -да евоцирају одређене атмосфере). Напокон, књига је написана у интердисциплинарном духу – у себи обједињује филозофске (онтолошке, гносеолошке, естетичке), научне (оптичке, геометријске) и историјске рефлексије, што указује на вишеструку теоретску оријентацију њеног аутора. Оно што додатно даје (логично: оптичку!) драж читању ове монографије јесу слике и графикони које аутор наводи ради конкретизације својих увида.  (Проф. др Дамир Смиљанић).

Др Рашко Радовић је дипломирао медицину у Београду, а специјализирао психијатрију у Лондону. Под егидом професора Жака Бувреса, врхунског француског епистемолога, одбранио је докторат из филозофије на Сорбони добивши врхунско и ретко додељивано признање – фéлицитатионс ду јурy. У Енглеској је студирао класичну филологију.

Најпре је дипломирао (Birkbeck College), а потом и магистрирао на Лондонском универзитету (University College London).  Ту је имао привилегију да му професори буду врхунски хеленисти попут Хервига Мелера (Herwig Maehler) и покојног Роберта Шарплеса (Robert Sharples), светског ауторитета за грчку филозофију. Живео је у Паризу, Лондону а тренутно живи у Пекингу. Књига Рашка Радовића Системи форме у уметностима првих цивилизација и Грчке, пионирски рад из теорије форме, објављена је у Академској књизи 2014. године.

О књизи ће говорити и доцент Уна Поповић и проф. др Дамир Смиљанић.