Презентација уметника у резиденцијалном програму: ИГОР БОШЊАК

Датум: 
19.04.2018.

У кино сали Музеја савремене уметности Војводине у четвртак, 19. априла у 19 часова.

Пројекат Imginary Land on Sand у оквиру резиденцијалног пројекта Risk Change, проблематизује  визуелне релације измедју усвојених представа географских мапа и оних имагинарних које постоје само унутар нашег сјећања или имагинације. Концепти и радови из овог серијала су до сада реализовани на више самосталних изложби, пројеката и резиденцијалних боравака: Марсеј, Будимпешта, Нови Сад, Марибор, Дубровник, Требиње итд. Након workshopa и резиденцијалног боравка у Марсеју, гдје сам са мигрантском групом радио на пројекту Cogitufre, тј. великој анимацији пројектованој на рељефну мапу (карту) од медитеранског пијеска, у Новом Саду цу реализовати другачију, а опет врло сличну и занимљиву продукцију. У свим досадашњим  продукцијама пијесак је симбол или метафора за нешто привремено или нестално, нешто што није стабилно или фиксно. Ми дакле константно пројектујемо наше снове и идеје на медије веома крхког  и  нестабилног  карактера. Поред нове продукције бице приказана и видео документација са резидецијалног боравка из Марсеја.  (Игор Бошњак)

Игор Бошњак (рођен 1981 у Сарајеву) живи и ради у Требињу (Босна и Херцеговина). Углавном ради на пољу филма, видеа, инсталације и фотографије. Тренутно ради као доцент на Академији ликовних умјетности у Требињу. Завршио је Академију ликовних умјетности Требиње 2005. (БА) на Одсеку за сликарство. Од 2007. до 2008. завршио је интердисциплинарне мастер студије (МА) на Одсеку теорија уметности и медија на Универзитету уметности у Београду, Србија.

Резиденцијални програм је реализован у сарадњи Музеја савремене уметности Војводине и Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе’’ у оквиру пројекта „Ризикуј промене’’.