Премијера представе „Прави Запад“

Датум: 
23.02.2018.

Прави Запад је копродукција са Умјетничком академијом из Осијека, а текст Сема Шепарда номинован је за Пулицерову награду, америчку награду која се додељује за највеће доприносе у новинарству, књижевности и компоновању музике.

Премијера је 9. марта 2018. године на сцени „Пера Добриновић“ у СНП-у, а прва реприза већ 10. марта.

Шепард је оставио неизибрисив траг као амерички глумац, драмски писац, сценариста и редитељ, као аутор неколико кратких прича, есеја, мемоара и, свакако, као добитник Пулицерове награде за дело „Покопано дете“ 1979. године.

Редитељ представе је Димитри Пјер Удовички, сценограф је Давор Молнар, костимографи Давор Молнар и Снежана Хорват, за избор музике је задужен Јосип Хорват, а у представи играју: Саша Аночић (Остин), Игор Павловић (Ли), Домагој Мркоњић (Саул Кимер) и Александра Плескоњић (Мајка).

„Прави Запад“ је субверзивна америчка драма, драма која описује губитнике, људе који нису успели у остварењу „америчког сна“ и који као неостварени драмски јунаци у себи носе непомирене супротности и неостварене задате обрасце успеха.

Драма Сема Шепарда Прави Запад имала је своју праизведбу у позоришту Magic Theatre у Сан Франциску 1980. године.

Драма је прича о два брата од којих један делује веома успешно и остварено, док је други губитник, одметник од друштва и самога себе. С временом постаје јасно да је замена улога лако могућа и води ка равноправности заснованој на иронији…