Програми у Спомен-збирци Павла Бељанског у марту

Датум: 
19.02.2018.

Међународни дан жена Акција мами на дар

Пратећи програм изложбе Свестрани уметник Јефто Перић

Март 2018.

Поводом Међународног дана жена (8. март), Спомен-збирка Павла Бељанског и Предшколска установа Радосно детињство Нови Сад, у оквиру пратећег програма изложбе дечјих радова Свестрани уметник Јефто Перић, огранизује осмомартовску акцију Мами на дар. Посете деце са мамама, при чему деца преузимају улогу кустоса и водича кроз сталну поставку музеја и изложбу њихових радова, увек изазивају посебно интересовање код најмлађих. Изложба дечјих радова Свестрани уметник Јефто Перић, реализована је у склопу истоименог програма којим је обележено пола века од смрти уметника и настављена дугогодишња сарадња са Предшколском установом „Радосно детињство“ Нови Сад.

Концерт класичне музике ТРИО МАМ

Четвртак, 8. март 2018, 19 сати

Обележавајући Међународни дан жена, у четвртак, 8. марта са почетком у 19 часова, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће одржан концерт класичне музике у извођењу трија МАМ. Програм ће обухватити различите жанрове, од барока до савремених аутора. Трио МАМ настао је спонтано, из жеље за музицирањем и удруженим наступањем три маме – Маријане Јосиповић Мирковић (флаута), Анђелке Симикић (клавир) и Марије Васић (флаута). Заједничка дружења, међусобна искуства и љубав према деци и музици ове уметнице преточиле су у звук трија МАМ.

Улаз на концерт је слободан.

МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ 2018.

Програм Месеца франкофоније 2018. у Спомен-збирци Павла Бељанског, као и претходних година, организован је са циљем континуираног унапређења француско-српског културног дијалога, означавајући наставак сарадње Спомен-збирке са франкофоним удружењима и Француским институтом у Србији.

Дечја радионица УМЕТНИК У ГРАДУ СВЕТЛОСТИ

Субота, 10. март 2018, 13–14.30 сати

Поводом Месеца франкофоније Спомен-збирка организује специјалну дечју радионицу о пријатељу Павла Бељанског, сликару Јефти Перићу, који је након школовања у Загребу и Минхену десет година живео у главном граду Француске, ту се формирао до зрелог уметника и остварио део свог опуса. Слушајући приче из његовог живота деца ће вежбати своје сликарско умеће инсприсана делима из колекције Павла Бељанског, баш као што се наш уметник усавршавао копирајући радове великих мајстора у чувеном Лувру. Програм посвећен Јефти Перићу, заступљеном у колекцији Павла Бељанског, приређен је са жељом да се истакне посебна улога српских и југословенских стваралаца у успостављању и неговању француско-српских веза.

Улаз на радионицу је слободан.