Промовисана фотомонографија Дарка Дозета

Датум: 
24.04.2018.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовao je промоцији књиге и пратећој изложби фотографа Дарка Дозета у Музеју Војводине. Монографија „Дарко Дозет-20 година“ има 288 страна, подељена је у десетак области са укупно око 250 фотографија, а присутни су имали прилику да виде и изложбу фотографија које су обележиле протекле две деценије Дарковог фотографског рада.

- Дарко Дозет је неко ко је у свом уметничком раду давно прерастао Нови Сад, али се увек враћа нашем граду. Део изложених фотографија сам видео у монографији, а део на већ одржаним изложбама где је Град био партнер аутору. Тешко је оценити која је најлепша или најдража фотографија из његовог опуса, јер уметност треба осетити и доживети, а свака фотографија је прича за себе. Оне о Новом Саду су ми увек посебно драге, јер говоре о једном периоду у Новом Саду и неке можда обичне моменте, чине чаробним. Истакао бих и фотографије са Косова и Метохије, које су својеврсни доказ да су Косово и Метохија наши или у најмању руку – и наши. Желим му још најмање 20 година рада, оштро око и лак корак да стигне свуда где треба и где је замислио, како би нам подарио још много квалитетних фотографија - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

На промоцији су уз градоначелника, говорили председник Владе Војводине Игор Мировић, као и директор Музеја Војводине Драго Његован. Изложбу је отоворио дугогодишњи Дозетов главни и одговорни уредник Манојло Мањо Вукотић.

Аутор се захвалио говорницима и присутнима, а у свом обраћању је посебно истакао неколико  сарадника који су му значили много у новинарском животу, као што су Јарослав Пап, Томислав Петернек, Јованка Симић, Ђорђе Вукмировић и други. Он је рекао да је рад на књизи трајао око годину дана, и да се трудио да у њој буду заступљене углавном лепше и животније фотографије разумљиве на свим меридијанима, али да није могао прескочити ни оне болније, попут слика са Косова и Метохије и оних који приказују бомбардовања земље.

Даркo Дозет рођен је 1976. у Новом Саду, добитник је више признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Дозет се, у својој каријери окушао у свим гранама новинске фотографије и сарађивао са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали сви водећи светски листови и магазини. Његовим фотографијама илустровано је више од хиљаду насловних страна најзначајнијих и најутицајних медија, а првенствено "Вечерњих новости". Изложба може да се погледа до 29. априла 2018. године у Музеју Војводине.