САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СВЕТЛАНЕ АНТИЋ ПОВОДОМ 50 ГОДИНА РАДА

Датум: 
17.12.2019.

У уторак 17. децембра биће отворена изложба „Прича о малим људима“ Светлане Антић у Галерији „Форма“ Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине. Изложба ће бити уприличена поводом педесет година уметничког рада ауторке.

„Где живе мали људи? Питаш се, је л’да? Они живе у радију, телевизору, компјутеру. Тако кажу они који су тамо завирили и видели их. А зашто они раде то што раде ? Од чега живе, шта једу? Да ли су рођени тако мали? Мислим да је то небитно све док су ту, да нас забаве, орасположе, расплачу или обавесте. И као што ми живимо наше животе, нама сасвим јасне, и они живе своје, њима сасвим јасне, и у том битисању оба света су међусобно испреплетена – а заправо нико ни велик, ни мали.“

Гледано са стране теорије уметности, Антићева приступањем савременом перформативном изразу даје и ноту архаичног приповедања, које укључује искуство позоришта од папира, популарно у новосадским салонима с краја 19. и почетка 20. века. Из овога можемо наслутити да ова уметница има у плану још један битан сегмент савременог уметничког изражавања, а то је партиципативност публике. Да ли је ова моја тврдња тачна, остаје нам да видимо када за то буде и тренутак. До тада, само ћемо да сањамо о малим људима.

др Здравко Рајчетић