Свечана академија посвећена стогодишњици смрти Лазара Дунђерског

Датум: 
21.11.2017.

Свечана академија ће бити одржана у среду, 6. децембра, на сцени "Јован Ђорђевић", с почетком у 19.00 сати у Српском народном позоришту.

Овом Академијом Српско народно позориште одужује се свом великом добротвору који је у једном важном историјском тренутку помогао рад српског глумишта изградивши ни мање ни више него – позоришну зграду и уступио је на коришћење Српском народном позоришту, уз симболичну надокнаду - за једну форинту годишње! Зграда је била дика и понос, изграђена по нацртима арх. Владимира Николића и налазила се у дворишту садашњег хотела "Војводина", некадашњег хотела "Царица Јелисавета", који је био у власништву Лазара Дунђерског. То позоришно здање, нажалост, изгорело је 1928. године у пожару након представе.

Одржавање Свечане академије подржао је и Председник покрајинске владе, г. Игор Мировић, који се налази на челу Организационог одбора чији су чланови и секретари за пољопривреду и привреду, градоначелници Новог Сада, Зрењанина и Кикинде, председници општина Бечеј, Нови Бечеј, Србобран, Бачка Паланка, Бачки Петровац, као и привредних асоцијација и привреде попут Привредне коморе Војводине, "Carlsberg" групе и руководећи људи СНП-а.

Лазар Дунђерски (1834-1917) био је један од најбогатијих и најутицајнијих Срба Аустроугарске монархије. Био је велепоседник, индустријалац, трговац, власник флоте бродова, банкар... Својим добротворним радом помагао је образовне и културне установе српског народа, а око себе је окупљао најумније главе онога доба. Био је мецена и подршка великим људима попут Јована Јовановића Змаја, Лазе Костића, Паје Јовановића...

Улаз на Свечану академију је слободан и заинтересовани грађани могу преузети улазнице на Билетарници Српског народног позоришта сваког радног дана од 10 до 19 и суботом од 14 до 19 часова, најкасније до 4. децембра.