СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ МОЛИТВА КАО МИЛОСРЂЕ

Датум: 
20.09.2024.

Свечано отварање изложбе Молитва као милосрђе биће приређено у петак, 20. септембра у 20.00 часова, а на отварању присутнима ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Данило Вуксановић, помоћник управника ГМС и кустос изложбе, Лордан Зафрановић, режисер и Њ. Е. господин Јан Бонди, амабсадор Чешке Републике у Србији. Отварање ће употпунити музички програм, а наступиће Габриела Убавић, сопран и Александра Гајић, клавир.

 

Изложба Молитва као Милосрђе представља дијалог између уметничких дела два сликара из различитих епоха: Алфонса Мухе, који је стварао у другој половини 19. века и првој половини 20. века, и Предрага Ђаковића (1964), савременог уметника. Тематски, изложба приказује страдања српског, чешког и јеврејског народа која су се десила у 20. веку, указује на немиле догађаје које не смемо да заборавимо, али их снагом уметничког исказа урезује у колективно памћење како се не би никад више поновили.

 

Током трајања изложбе биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања петком у 19.00 часова, кустоских вођења викендом у 13.00 и 17.00 часова и креативних радионица суботом за децу и тинејџере. Пратећи програм можете пратити на званичном сајту (https://www.galerijamaticesrpske.rs/events/svecano-otvaranje-izlozbe-mol...) и на друштвеним мрежама Галерије Матице српске.

 

Реализацију каталога и изложбе омогућило је Министарство културе Републике Србије, Покрајинска влада Војводине и Град Нови Сад.