ТРИБИНЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Датум: 
25.12.2019.
ТРИБИНА „СВЕТ 2019. ГОДИНЕ“
 
У оквиру циклуса Разговори о геополитици, трибина „Свет 2019. године“ биће одржана у среду, 25. децембра у 18 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста. У оквиру трибине „Разговори о геополитици“, новинар и публициста Милорад Вукашиновић говориће о најзначајнијим догађајима у 2019. години, с посебним освртом на одјек ових дешавања на постјугословенском простору.
 
ТРИБИНА „КАРАЂОРЂЕВИЋИ И ОБРЕНОВИЋИ – НАЦИОНАЛНЕ ВИЗИЈЕ И СВЕТОСАВСКО УТЕМЕЉЕЊЕ“ 
 
Tрибина „Карађорђевићи и Обреновићи – националне визије и светосавско утемељење“ биће одржана у четвртак 26. децембра у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар. На трибини ће бити речи о две српске нововековне династије. Темељи обе се налазе у почецима српског националног буђења и борбе за ослобођење од турског ропства. У националној херојској борби, с почетка XI века, изникле су личности Карађорђа и Милоша. Национално буђење тражило је неког попут митског хероја, као што је Карађорђе, док је лагано формирање државе потребовало личност рационалну и стрпљиву попут Милоша. Ипак оваква условна подела тешко може оштро раздвојити ова два доминантна лика српке ослободилачке епопеје. 
 
ТРИБИНА „ОД ИПОЛИТА МОНДЕНА ДО ФРАНШЕА Д' ЕПЕРЕА: ВОЈНА САРАДЊА ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ ДО ВЕЛИКОГ РАТА“
 
Tрибина „Од Иполита Мондена до Франше д’Епереа: војна сарадња Француске и Србије до Великог рата“ биће одржана у петак, 27. децембра у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је др Александра Колаковић. Војна сарадња Француске и Србије започела је доласком Иполита Мондена у Кнежевину Србију још средином 19. века, а најтрагичнији и херојски период српске историје, као и француске, у значјаној мери обележило је „братство по оружју“ из доба Великог рата. Циљ трибине јесте да размотри развој војне сарадње Француске и Србије до периода Великог рата и улоге Франше д’Епереа.