Трибине у у Клубу "Трибина младих" Културног центра Новог Сада

Датум: 
20.12.2017.

Предавање "Сједињене Америчке Државе и стварање Југославије" биће одржано 22. децембра у 18 часова у Клубу "Трибина младих" Културног центра Новог Сада.

Аутор и предавач је мср Срђан Граовац.

Југославија, за једне пропуштена шанса, а за друге највећа заблуда XX века. У сваком случају држава која је обележила животе људи на овим просторима и оставила толико далекосежне последице да сам њен помен и данас изазива јаке емоције и бројне контроверзе. Једно од кључних питања које се обично у свим расправама на ову неисцрпну тему потеже, је питање њеног настанка. Главни протагониста те идеје, нарочито у току Првог светског рата из чијег вихора је рођена млада јужнословенска краљевина, била је Србија. Али, како то обично бива на Балкану, „без уплива страног фактора“ једно тако важно питање није могло бити решено.

 

Предавање "Креирање јавних политика и процес приступања Европској унији " биће одржано 29. децембра у 18 часова у Клубу "Трибина младих" Културног центра. Аутор и предавач је др Јелена Тодоровић Лазић.

Европеизација јавних политика сусреће се у пракси са вишеструком хетерогеношћу с обзиром да европске јавне политике често нису у складу са домаћим структурама у државама које се налазе у процесу приступања. Она је успешнија уколико су европске јавне политике компатибилне са социјалним, политичким, економским, културним и историјским условима у земљама које поменуте јавне политике преузимају. У супротном, теже ће се остварити институционалне адаптације и промене домаће политике.

Догађаји су подржани од стране града.