Фестивал ношње, накита и оглавља "Бисерна грана"

Датум: 
18.09.2017.

Фестивал  је,  по свом концепту,  јединствен у нашој земљи - „БИСЕРНА ГРАНА“ је  фестивал НОШЊЕ, НАКИТА И ОГЛАВЉА - фестивал који у фокус ставља материјално фолклорно благо – народне ношње и оглавља, са циљем да укаже на значај очувања фолклорног наслеђа.  

Организатор Фестивала је Културни центар „Младост“  Футог и 2017. године фестивал ће бити организован 10. пут. Покровитељ Фестивала је Град Нови Сад. Фестивал је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Фестивал „Бисерна грана“  је носилац ЕФФЕ етикете за 2017. – 2018.годину, коју додељује  Европска асоцијација фестивала (ЕФА), носилац пројекта "Европа за фестивале, фестивали за Европу".

Ове године, у оквиру  Фестивала планирано је одржавање вечерњег концерта етно музике на Тргу слободе, дефиле  учесника главним градским улицама, ревија ношњи у атријуму Музеја Града Новог Сада и  три  изложбе – две на Тргу слободе и у Галерији нашег Центра. Програми  Фестивала се одвијају на неколико локација -  у Новом Саду и у Футогу. Циљ фестивала је да презентује фолклорно богатство наше земље и земаља у региону, да акцентује значај очувања материјалног фолклорног наслеђа као битног обележја културног идентитета сваког народа  - оригиналних ношњи и оглавља, аутентичних материјала, техника израде и форми ношњи и  да презентује  старе технологије у производњи текстила и изради ношњи као и да укаже на неопходност  израде нових костима/ ношњи  - копија што вернијих оригиналима. Фестивал окупља и повезује  културно – уметнчка друштва, институције и појединце  из земље и региона око једне теме – народне ношње. На досадашњим Фестивалима, ношње својих националних заједница је приказало око 120 културно – уметничких друштава.

Фестивал су медијски подржали Радио телевизија Војводине, Новосадска ТВ  и РТВ Мост. Пријатељи Фестивала су: Планинка Куршумлија и ББ Минаква.