SYNERGY #World Theater Festival

Датум: 
22.09.2017.

Synergy#WTF осмишљен је тако да на једном месту окупи професионалне позоришне уметнике који у срединама у којима живе – стварају на језицима националних заједница којима припадају. Биће то прилика да се размене најконкретнија уметничка и културолошка искуства, а фестивал би о свему томе проговорио и на научном нивоу. Наиме, један од програма фестивала биће симпозијум из те области на којем ће се говорити о међусобном утицају мањинских језичких заједница и домицилне средине, о томе колико једни друге обликују, мењају, усмеравају у најконкретнијем актуелном историјском, политичком и културном тренутку, а у контексту врло комплексног историјског, политичког и културног наслеђа.

На фестивалу могу да учествују професионалне позоришне трупе и позоришта који су аутентичан уметнички израз мањинских језичких заједница у земљама у којима живе (ван својих матица). Основа за избор је европска карта мањинских језика:
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Charter_for_Regional_or_Minority_...

Фестивал језичких мањина света Synergy#WTF осмислио је Валентин Венцел, директор Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz, које је носилац пројекта и место у којем се октобра 2017. године фестивал и одржава. Оснивач фестивала је Град Нови Сад који је овај пројекат уврстио у пројекат кандидатуре Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године. Фестивал ће се одржавати сваке године, у октобру, и биће ревијалног карактера.

Више информација на сајтовима:

http://www.synergytheaterfest.com/sr/o-festivalu/

http://www.uvszinhaz.com/sh/predstave