TRIBINE U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA

Датум: 
27.01.2020.
TRIBINA “USTAŠKI ZLOČINI NA KORDUNU 1941. GODINE“
 
Tribina „Ustaški zločini na Kordunu 1941. godine“ biće održana u ponedeljak 27. januara u 18 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Milan Micić. Posle osnivanja NDH 10. aprila 1941. godine i donošenja zakona usmerenih protiv Srba, Jevreja i Roma, ustaške vlasti pristupile su organizovanju zločina nad srpskim narodom. Jedno od najteže pogođenih područja bio je Kordun, gde su lokalne ustaše i pripadnici ustaške emigracije izvršili masovne zločine nad srpskim življem. Već maja 1941. godine dogodio se masovan zločin u Blagaju, a masovni zločini događali su se krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, kao i u decembru iste godine, što je izavalo oružani otpor i masovni ustanak srpskog naroda na Kordunu.
 
TRIBINA „RASTKO NEMANJIĆ, SVETA SAVA – TVORAC SRPSKOG IDENTITETA“
 
Tribina „Rastko Nemanjić, Sveti Sava – tvorac srpskog identiteta“ biće održana u ponedeljak, 27. januara u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je prof. dr Boris Stojkovski. Povodom praznika Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, biće reči o njegovoj više nego svestranoj ličnosti koja je udarila temelje i dala osnove gotovo svim aspektima srpskog duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta. Sveti Sava je bio udeoni knez, sin velikog župana Stefana Nemanje, ali je postao monah Sava i kao takav ostavio neizbrisiv trag kao prvi srpski arhiepiskop i utemeljivač samostalne srpske crkve. Osim toga, nemerljive su mu zasluge u jačanju ugleda onovremene Srbije, ali i na polju prava, književnosti, čak i medicine.
 
TRIBINA „STVARANJE JUGOSLAVIJE – AMERIČKA ULOGA“
 
Tribina „Stvaranje Jugoslavije – američka uloga“ biće održana u utorak 28. januara u 19 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar. Na tribini će biti reči o srpskom pitanju od druge polovine XIX veka. Motivima koji su inspirisali ujedinjenje, ostvareno u zajedničkoj državi sa Hrvatima i Slovencima, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslaviji. Naročito će biti naglašen period Prvog svetskog rata. Govoriće se o konkretnim radnjama koje je preduzimala Vlada Srbije u pravcu realizovanja ideje zajedničke južnoslovenske države, ali i mogućnostima da stvori proširenu samostalnu srpsku državu tokom Prvog svetskog rata, kao i koracima koje su činile velike sile kako bi taj proces osujetile ili podržale.