Европски Лублин - сарадња за културу

Датум: 
17.08.2017.

Градска управа за културу града Новог Сада учестововала је у заједничком пројекту  "Европски Лублин - сарадња за културу" финансиран од стране Европске уније у оквиру пројекта "Европа за грађане", ре: 2.1 - Мерење градске близине.

У пројекту су поред Градске управе за културу, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоницa културе“ учествовале и колеге из Немачке, Румуније, Словачке, Француске и још велики број учесника. Сваки дан у Лублину био је посвећен учешћу у догађајима, учешћу на радионицама, концертима и састанцима. Пулкелисова ансамбле из Паневезиса (Литванија), чији су чланови учествовали у пројекту, спровели су радионице традиционалних литванских игара отворених за грађане града и госте 700. годишњице града Лублин. У вечерњим сатима учесници пројекта су слушали концерт румунског бенда Тараф де Хаидоукс. Други дан био је посвећен учешћу у догађајима Јагиелоновог сајма - учешћу на радионицама, концертима и састанцима. Учесницима пројекта приказан је сајам изложбе у којем су се представили уметници из партнерских градова пројекта: уметници из Пољске, Литваније и Словачке. Учесници пројекта су слушали концерт Ре: традиција у којој мајстори традиционалне музике и певања наступају заједно са познатим пољским музичарима који у својој уметничкој активности говоре о традиционалној музици. Трећи дан био је посвећен учешћу на састанку са представницима Одељења за културу града Лублин, презентације претпоставки пројекта "Европски лублин" и његовог наставка и презентације културних догађаја града Лублин. Учесници пројекта су се састали са координатором програма "Лублин за све", током сусрета су упознати са активностима Града Лублин који промовишу интеркултурни дијалог. На крају дана учесници пројекта гледали су позоришну представу под називом "Сањ о граду" која приказује вековну историју града Лублин и богато мултикултурално наслеђе. Четврти дан био је посвећен посети културних институција у Лублину и састанцима са њеним представницима (Центар за састанке култура, Центар за културу у Лублину, Стари театар, Театрални центар Гродзка Гате-НН, Музеј села Лублин). На крају састанка учесници су отишли ​​у обилазак града од стране историјског аутобуса Гутек. Последњи, пети дан био је посвећен презентацији пројеката које воде општинске културне институције - Радионице културе са посебним фокусом на пројекат "Културни волонтер" и пројеката који промовишу интеркултурни дијалог. После представљања и разговора са запосленима на Радионицама културе, учесници су се састали са особљем Катедре за културу и израдили акциони план за наставак предузете сарадње на пројектима за интеркултурни дијалог и волонтирање .

Створени су нови мостови сарадње и надамо се да ће ово учешће Града Новог Сада као партнера на пројекту унапредити и наше капацитете за аплицирање на сличним програмима.