Evropski Lublin - saradnja za kulturu

Datum: 
17.08.2017.

Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada učestovovala je u zajedničkom projektu  "Evropski Lublin - saradnja za kulturu" finansiran od strane Evropske unije u okviru projekta "Evropa za građane", re: 2.1 - Merenje gradske blizine.

U projektu su pored Gradske uprave za kulturu, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ učestvovale i kolege iz Nemačke, Rumunije, Slovačke, Francuske i još veliki broj učesnika. Svaki dan u Lublinu bio je posvećen učešću u događajima, učešću na radionicama, koncertima i sastancima. Pulkelisova ansamble iz Panevezisa (Litvanija), čiji su članovi učestvovali u projektu, sproveli su radionice tradicionalnih litvanskih igara otvorenih za građane grada i goste 700. godišnjice grada Lublin. U večernjim satima učesnici projekta su slušali koncert rumunskog benda Taraf de Haidouks. Drugi dan bio je posvećen učešću u događajima Jagielonovog sajma - učešću na radionicama, koncertima i sastancima. Učesnicima projekta prikazan je sajam izložbe u kojem su se predstavili umetnici iz partnerskih gradova projekta: umetnici iz Poljske, Litvanije i Slovačke. Učesnici projekta su slušali koncert Re: tradicija u kojoj majstori tradicionalne muzike i pevanja nastupaju zajedno sa poznatim poljskim muzičarima koji u svojoj umetničkoj aktivnosti govore o tradicionalnoj muzici. Treći dan bio je posvećen učešću na sastanku sa predstavnicima Odeljenja za kulturu grada Lublin, prezentacije pretpostavki projekta "Evropski lublin" i njegovog nastavka i prezentacije kulturnih događaja grada Lublin. Učesnici projekta su se sastali sa koordinatorom programa "Lublin za sve", tokom susreta su upoznati sa aktivnostima Grada Lublin koji promovišu interkulturni dijalog. Na kraju dana učesnici projekta gledali su pozorišnu predstavu pod nazivom "Sanj o gradu" koja prikazuje vekovnu istoriju grada Lublin i bogato multikulturalno nasleđe. Četvrti dan bio je posvećen poseti kulturnih institucija u Lublinu i sastancima sa njenim predstavnicima (Centar za sastanke kultura, Centar za kulturu u Lublinu, Stari teatar, Teatralni centar Grodzka Gate-NN, Muzej sela Lublin). Na kraju sastanka učesnici su otišli ​​u obilazak grada od strane istorijskog autobusa Gutek. Poslednji, peti dan bio je posvećen prezentaciji projekata koje vode opštinske kulturne institucije - Radionice kulture sa posebnim fokusom na projekat "Kulturni volonter" i projekata koji promovišu interkulturni dijalog. Posle predstavljanja i razgovora sa zaposlenima na Radionicama kulture, učesnici su se sastali sa osobljem Katedre za kulturu i izradili akcioni plan za nastavak preduzete saradnje na projektima za interkulturni dijalog i volontiranje .

Stvoreni su novi mostovi saradnje i nadamo se da će ovo učešće Grada Novog Sada kao partnera na projektu unaprediti i naše kapacitete za apliciranje na sličnim programima.