ОТВОРЕН ЈУБИЛАРНИ 25. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Датум: 
17.11.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић на Великој сцени Позоришта младих отворио је 25. Новосадски џез фестивал, који се ове године одржава од 15. до 18. новембра.

- Новосадски џез фестивал не правда свој углед само традицијом дугом 25 година, него и сталним квалитетом и свакако је прерастао у институцију и бренд града,  на који смо поносни. Улазећи у дијалог са окружењем при освајању нових жанровских простора, џез је као неспутаност, креативност и разиграност уметничког израза у Новом Саду, утицао својим постојањем на његову културну матрицу, много дуже од тих 25 година. За претходне 24 године, на њему је учествовало преко хиљаду извођача и двестопедесeт бендова и то само у главном концертном програму. И ове године, на Новосадски џез фестивал у наш град пристижу врсни џез музичари из земље и света. Они нам на увек посебан начин испричају своју аутентичну причу, која кроз јединствени сензибилитет постаје део новог, заједничког ускуства публике и музичара на сцени. Честитам вам првих 25 година, и надам се да ће из године у годину нека нова публика проналазити пут до овог жанра музике и да ће Фестивал расти – рекао је Далибор Рожић.

На отварању овог Фестивала публика је имала прилику да ужива у свирци квинтета Кенија Гарета, прослављеног саксофонисте, композитора и аранжера, добитника награде Греми и једног од највећих имена актуелне светске џез сцене. Током фестивалских дана љубитељи џеза ће моћи да уживају у осам концерата најзвучнијих музичких имена међу којима су и кубански пијаниста Алфредо Родригез, ZZ Quartet, Drumbooty, секстет руског џез трубача Алекса Сипиагина и многи други.

Само финале јубиларног издања Фестивала биће у знаку Новосадског биг бенд под управом Федора Вртачника, са вокалном солисткињом Бојаном Стаменов, као и вишеструко награђиваног пијанисте и композитора Матије Дедића.