OTVOREN JUBILARNI 25. NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL

Datum: 
17.11.2023.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na Velikoj sceni Pozorišta mladih otvorio je 25. Novosadski džez festival, koji se ove godine održava od 15. do 18. novembra.

- Novosadski džez festival ne pravda svoj ugled samo tradicijom dugom 25 godina, nego i stalnim kvalitetom i svakako je prerastao u instituciju i brend grada,  na koji smo ponosni. Ulazeći u dijalog sa okruženjem pri osvajanju novih žanrovskih prostora, džez je kao nesputanost, kreativnost i razigranost umetničkog izraza u Novom Sadu, uticao svojim postojanjem na njegovu kulturnu matricu, mnogo duže od tih 25 godina. Za prethodne 24 godine, na njemu je učestvovalo preko hiljadu izvođača i dvestopedeset bendova i to samo u glavnom koncertnom programu. I ove godine, na Novosadski džez festival u naš grad pristižu vrsni džez muzičari iz zemlje i sveta. Oni nam na uvek poseban način ispričaju svoju autentičnu priču, koja kroz jedinstveni senzibilitet postaje deo novog, zajedničkog uskustva publike i muzičara na sceni. Čestitam vam prvih 25 godina, i nadam se da će iz godine u godinu neka nova publika pronalaziti put do ovog žanra muzike i da će Festival rasti – rekao je Dalibor Rožić.

Na otvaranju ovog Festivala publika je imala priliku da uživa u svirci kvinteta Kenija Gareta, proslavljenog saksofoniste, kompozitora i aranžera, dobitnika nagrade Gremi i jednog od najvećih imena aktuelne svetske džez scene. Tokom festivalskih dana ljubitelji džeza će moći da uživaju u osam koncerata najzvučnijih muzičkih imena među kojima su i kubanski pijanista Alfredo Rodrigez, ZZ Quartet, Drumbooty, sekstet ruskog džez trubača Aleksa Sipiagina i mnogi drugi.

Samo finale jubilarnog izdanja Festivala biće u znaku Novosadskog big bend pod upravom Fedora Vrtačnika, sa vokalnom solistkinjom Bojanom Stamenov, kao i višestruko nagrađivanog pijaniste i kompozitora Matije Dedića.