ПРОМОЦИЈА ДВЕ КЊИГЕ ВЕЉКА М. МИЈУШКОВИЋА

Датум: 
08.10.2024.

У уторак 08.10.2024. од 19 часова у Дигиталном омладинском центру на адреси Војводе Путника 1 биће одржана промоција две књиге Вељка М. Мијушковића: „Пре него ђаво дође по своје“ и „Mijus. co укуси: сласна авантура кроз 4 годишња доба“.

О књигама ће говорити: Весна Смиљанић Рангелов, Милена Мићић Главоњић и аутор

 

О роману „Пре него ђаво дође по своје“:

Деведесете су у пуном јеку. Корупција цвета. Академска заједница посрће. Политичке структуре дивљају. Београдски асфалт је врео. Похлепа не јењава. Страсти букте. Сујета прождире. „Нико није могао ни да претпостави какве трагедије ће се из те ноћи изродити. И да ће ђаво доћи по своје“. Може ли се мали човек одупрети? Београд, 1990. година. Док нарастају и сазревају националистичке тензије у свим републикама СФРЈ, а звецкање оружја које се све више чује не слути на миран епилог утопије зване Југославија, серија несрећних догађаја бациће у динамични вртлог политичких и личних комешања и јунаке ове приче. Шта може зауставити манијакални темперамент смртно опасне докторке психологије и татине обожаване ћерке? Да ли је једина утеха емотивно посрнулог и психички нестабилног адвоката дно кристалне чаше за виски, нада у нову љубав или пак убиство? Који улог је спреман да приложи превејани политичар да би се нашао и остао на врху пирамиде сунца и када прођу барикаде? Држати се слепо ригидних моралних начела патријархалне средине или утонути у чари прељубе, дилеме су девојке пред тешким животним изборима. Како да осиона аутократкиња задржи контролу над структуром која се распада и сачува власт по сваку цену?

Питања много, времена мало, часови брзо се броје... пре него ђаво дође по своје!

 

Mijus. co укуси: сласна авантура кроз 4 годишња доба Вељка М. Мијушковића, није обичан кувар већ права симфонија укуса и мириса подељена према годишњим добима. Поред рецепата и начина припреме, читаоци ће наићи и на занимљиве кратке приче о самим јелима, као и предлоге за прилоге или сосове.

„Четири годишња доба представљају заокружен циклус живота, догађаја, енергије, успона и изазова, те посебних укуса које везујемо за сваки од њих. Тако би бар требало да буде, ако занемаримо климатске промене, стакленике који нам пружају селекцију свега током целе године и слично. Ми ћемо се ипак држати традиционалне четири целине. За свако од годишњих доба дата је селекција јела која типично за њих везујемо, уз посебне идеје за сервирање. Лепота различитости, кроз специфичну динамику и бујање живота, од клице преко распламсалих валова, до златних тонова позне зрелости и леденог дашка студене савршености. Све то нас чека на страницама које следе“.