PROMOCIJA DVE KNJIGE VELJKA M. MIJUŠKOVIĆA

Datum: 
08.10.2024.

U utorak 08.10.2024. od 19 časova u Digitalnom omladinskom centru na adresi Vojvode Putnika 1 biće održana promocija dve knjige Veljka M. Mijuškovića: „Pre nego đavo dođe po svoje“ i „Mijus. co ukusi: slasna avantura kroz 4 godišnja doba“.

O knjigama će govoriti: Vesna Smiljanić Rangelov, Milena Mićić Glavonjić i autor

 

O romanu „Pre nego đavo dođe po svoje“:

Devedesete su u punom jeku. Korupcija cveta. Akademska zajednica posrće. Političke strukture divljaju. Beogradski asfalt je vreo. Pohlepa ne jenjava. Strasti bukte. Sujeta proždire. „Niko nije mogao ni da pretpostavi kakve tragedije će se iz te noći izroditi. I da će đavo doći po svoje“. Može li se mali čovek odupreti? Beograd, 1990. godina. Dok narastaju i sazrevaju nacionalističke tenzije u svim republikama SFRJ, a zveckanje oružja koje se sve više čuje ne sluti na miran epilog utopije zvane Jugoslavija, serija nesrećnih događaja baciće u dinamični vrtlog političkih i ličnih komešanja i junake ove priče. Šta može zaustaviti manijakalni temperament smrtno opasne doktorke psihologije i tatine obožavane ćerke? Da li je jedina uteha emotivno posrnulog i psihički nestabilnog advokata dno kristalne čaše za viski, nada u novu ljubav ili pak ubistvo? Koji ulog je spreman da priloži prevejani političar da bi se našao i ostao na vrhu piramide sunca i kada prođu barikade? Držati se slepo rigidnih moralnih načela patrijarhalne sredine ili utonuti u čari preljube, dileme su devojke pred teškim životnim izborima. Kako da osiona autokratkinja zadrži kontrolu nad strukturom koja se raspada i sačuva vlast po svaku cenu?

Pitanja mnogo, vremena malo, časovi brzo se broje... pre nego đavo dođe po svoje!

Mijus. co ukusi: slasna avantura kroz 4 godišnja doba Veljka M. Mijuškovića, nije običan kuvar već prava simfonija ukusa i mirisa podeljena prema godišnjim dobima. Pored recepata i načina pripreme, čitaoci će naići i na zanimljive kratke priče o samim jelima, kao i predloge za priloge ili sosove.

„Četiri godišnja doba predstavljaju zaokružen ciklus života, događaja, energije, uspona i izazova, te posebnih ukusa koje vezujemo za svaki od njih. Tako bi bar trebalo da bude, ako zanemarimo klimatske promene, staklenike koji nam pružaju selekciju svega tokom cele godine i slično. Mi ćemo se ipak držati tradicionalne četiri celine. Za svako od godišnjih doba data je selekcija jela koja tipično za njih vezujemo, uz posebne ideje za serviranje. Lepota različitosti, kroz specifičnu dinamiku i bujanje života, od klice preko rasplamsalih valova, do zlatnih tonova pozne zrelosti i ledenog daška studene savršenosti. Sve to nas čeka na stranicama koje slede“.