РАЗГОВОР "КЊИЖЕВНОСТ И СТРАХ ОД БУДУЋНОСТИ"

Датум: 
20.07.2022.

У среду 20. јула у 19 часова у Дигиталном омладинском центру (Војводе Путника 1) биће одржан разговор "Књижевност и страх од будућности" у ком ће учествовати проф. др Владислава Гордић Петковић и мср Маријана Јелисавчић, а модератор ће бити Весна Живковић, уредница културног програма.

Страх од заразе, глобалног загревања, уништења и загађења; страх од сиромаштва; страх од сопствене слабости. Страх да се не буде жив сахрањен, због ког је 1882. године написан бедекер под насловом "Ако се пробудите у вашем ковчегу". Страх од хладноће, хомосексуалаца, страх од страха, страх од успеха или природних катастрофа - само су део људског пртљага који се незадрживо гомила, а своје растерећење налази једино у уметности.
Страхови су нека врста страшне привилегије: да бисмо их стекли, потребно је имати изузетну машту. Како се књижевност бори са страхом над страховима: страхом од будућности? Постоји ли ефикасан рецепт против тога страха, а да није бацање брашна или појење пресеченом водом, откриће нам увид у књижевна дела која оживљавају све оне слике којих се плашимо.