RAZGOVOR "KNJŽEVNOST I STRAH OD BUDUĆNOSTI"

Datum: 
20.07.2022.

U sredu 20. jula u 19 časova u Digitalnom omladinskom centru (Vojvode Putnika 1) biće održan razgovor "Književnost i strah od budućnosti" u kom će učestvovati prof. dr Vladislava Gordić Petković i msr Marijana Jelisavčić, a moderator će biti Vesna Živković, urednica kulturnog programa.

Strah od zaraze, globalnog zagrevanja, uništenja i zagađenja; strah od siromaštva; strah od sopstvene slabosti. Strah da se ne bude živ sahranjen, zbog kog je 1882. godine napisan bedeker pod naslovom "Ako se probudite u vašem kovčegu". Strah od hladnoće, homoseksualaca, strah od straha, strah od uspeha ili prirodnih katastrofa - samo su deo ljudskog prtljaga koji se nezadrživo gomila, a svoje rasterećenje nalazi jedino u umetnosti.
Strahovi su neka vrsta strašne privilegije: da bismo ih stekli, potrebno je imati izuzetnu maštu. Kako se književnost bori sa strahom nad strahovima: strahom od budućnosti? Postoji li efikasan recept protiv toga straha, a da nije bacanje brašna ili pojenje presečenom vodom, otkriće nam uvid u književna dela koja oživljavaju sve one slike kojih se plašimo.