Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози

Датум: 
29.08.2018.

29. август  - 16. септембар 2018.

Галерија ликовне уметности Поклон збирка Рајка Мамузића  и Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози  настављају успешну сарадњу  у 2018 години. Овогодишња тема фестивала је „Употреба човека“.  У Галерији ликовне уметности – Поклон збирка Рајко Мамузић ће 29. августа, бити отворене самосталне поставке слика и објеката Герлинде Тума (Аустрија) и изложба пројекција Татиане Федорове (Молдавија). У Галерији у приземљу се поставља изложба Уметнички дијалог Нови Сад - Темишвар.

1. Герлинде Тума (Аустрија), Слике и објекти

Ова аустријска уметница се својом изложбом са издвојеним мотивом људске фигуре потпуно уклапа у тему овогодишњег Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози – Употреба човека. Усредсређеност и страсна посвећеност теми човека указује на забринутост ове уметнице над судбином људске егзистенције у данашњем свету разгоропађеног капитализма,  корумпиране политике и немилосрдне доминације новотехнолошких медија. Тума свог човека брани аутентичним средствима уметности –  дефинишући свој стваралачки концепт јасно израженим естетским  и етичким принципима. 

Слике Герлинде Тума имају, дакако, и своје универзалније значење. О томе сведочи и изјава уметнице која размишља о могућности да се ... пратећи поступке понављања истог мотива (фигура) у  мојим сликама, могуће је увек изнова, допрети до универзалних значења, до знатно ширег схватања једноставне сликарске представе људске фигуре“. 

2. Татиана Федорова (Молдавија), „Само ја знам како смо преживели” (мултимедијална поставка и перформанс)

У једном тексту Татјана Федорова бележи: У потрази за својим идентитетом и чињеницама које одређују моју будућност, окренула сам се старијој генерацији молдавских жена, од којих су многе пензионерке. Усмерила сам пажњу на своју мајку која је радила као продавачица на бувљој пијаци последњих десет година. Публикација „Само ја знам како смо преживели”  представља цртеже настале на тоалет папиру, интервју са мојом мајком и мале приче осталих продавачица са пијаце која се налази у близина железничке станице. У току две године, 2016-2017 документовала сам и бележила живот на том месту, све док 2017. године власти нису затвориле пијацу. Портрети и приче о женама говоре о тешкоћама свакодневног живота старих Молдавки и помажу да поново размислимо о совјетској прошлости и молдавској садашњости.

3. Уметнички дијалог: Темишвар-Нови Сад (Европске престонице културе 2021.)

Посебност свих досадашњих Дунавских дијалога представља серија изложби којима се у корелативни однос постављају радови по једног уметника из Србије и уметника из одабране земље подунавског региона. На овогодишњим Дунавским дијалозима је предвиђен сусрет и дијалог уметника из Темишвара (Румунија) и Новог Сада, из  две будуће географски и културолошки блиске европске престонице културе.

Основни концепт изложбе заснован је на уочавању најразноврснијих варијација дијалошких односа. У ликовно визуелном смислу овакве компаративне поставке дају специфичне резултате јер су у ову јединствену позицију по три уметника из ова два града „доведени“ вољом селектора, без претходног познавања опуса изложбених партнера. Кураторска намера је да се обједине слични (или различити)  уметнички концепти и сензибилитети, да се оствари синергијско дејство, да се покаже универзалност уметничких порука.

Кустоси ове изложбе су  Мариа Оросан Телеа (Темишвар) и Сава Степанов  (Нови Сад).

Радно време  галерије: среда - недеља  9-17 часова.