ФИЛМСКИ ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА НОВОГ САДА

Датум: 
09.01.2018.

Уторак и среда, 9 – 10. јануар 2018.

17:30

ФЕРДИНАНД (3Д)

Фердинанд, УСА, 2017, 98 мин.   Режија: Карлос Салданха

Адаптација приче:  „The Story of Ferdinand“

Синхронизован на српски језик

Од Карлоса Сандане (редитељ хитова „Рио“ и „Ледено доба“) стиже „Фердинанд“, филм о великом бику са још већим срцем. Након што су га људи погрешно доживели као разуздану звер, Фердинанда заробљавају и одводе од куће. Одлучан да се врати својој породици, он окупља тим крајњих супротности и креће на невероватну авантуру.

Прича о  Фердинанду доказује да предрасуде не смеју да постоје и да о неком бику не треба да судимо по његовом изгледу.

19:30

ЧОВЕК ДЕЛФИН

Dolphin Man, Greece / France, 2017, 78 мин.    

Режија: Лефтерис Харитос   

Сценарио / Screenplay: Лефтерис Харитос, Јури Авероф

Филм открива причу и наслеђе Жака Мајола, легендарног рониоца на дах чији живот је био инспирација Лику Бесону за филм „Велико плаветнило“. Увлачи нас у Мајолов свет хватајући његово неодољиво путовање и урања гледаоце у чулно и трансформишуће искуство роњења на дах. Од Медитерана до Јапана и од Индије до Бахама, срећемо Мајолове најближе пријатеље и рођаке, укључујући и његову децу Доти и Жан Жака, као и светске шампионе у роњењу на дах – Вилијама Трубриџа, Меган Хини – Гриер и Умберта Пелизарија, да бисмо открили портрет човека који је досегао границе људског тела и ума – не само да би оборио рекорд, него уз наду да ће открити дубљу повезаност човека и мора. Уз нарацију Жан Марка Бара, глумца који је успешно портретисао Мајола у „Великом плаветнилу“, филм је проткан ретком филмском архивом од ’50-тих година па надаље уз запањујућу подводну фотографију.

21:00

ПОРОДИЧНИ ПОСАО

Породични посао (A Familly affair / Mia oikogeneiaki ypothesi), Грчка, 2015, 82 мин.

Режисер: Ангелики Аристоменопоулоу

Инспиративни портрет најпознатијег грчког музичког клана који наступа по целом свету негујући живописну музику острва Крит. Док камера прати како се традиција преноси са деде на оца и унуке, откривамо изузетну моћ музике и снажне везе које држе породицу на окупу. Водећи нас у интимни свет стварања музике, филм истовремено осветљава спасоносну, уједно и ометајућу улогу снажне породице.

"Породични посао" је 2015. добио награду Хеленске филмске академије