Festival nošnje, nakita i oglavlja "Biserna grana"

Datum: 
18.09.2017.

Festival  je,  po svom konceptu,  jedinstven u našoj zemlji - „BISERNA GRANA“ je  festival NOŠNjE, NAKITA I OGLAVLjA - festival koji u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa. 

Organizator Festivala je Kulturni centar „Mladost“  Futog i 2017. godine festival će biti organizovan 10. put. Pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad. Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Festival „Biserna grana“  je nosilac EFFE etikete za 2017. – 2018.godinu, koju dodeljuje  Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta "Evropa za festivale, festivali za Evropu".

Ove godine, u okviru  Festivala planirano je održavanje večernjeg koncerta etno muzike na Trgu slobode, defile  učesnika glavnim gradskim ulicama, revija nošnji u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada i  tri  izložbe – dve na Trgu slobode i u Galeriji našeg Centra. Programi  Festivala se odvijaju na nekoliko lokacija -  u Novom Sadu i u Futogu. Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda  - originalnih nošnji i oglavlja, autentičnih materijala, tehnika izrade i formi nošnji i  da prezentuje  stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji kao i da ukaže na neophodnost  izrade novih kostima/ nošnji  - kopija što vernijih originalima. Festival okuplja i povezuje  kulturno – umetnčka društva, institucije i pojedince  iz zemlje i regiona oko jedne teme – narodne nošnje. Na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 120 kulturno – umetničkih društava.

Festival su medijski podržali Radio televizija Vojvodine, Novosadska TV  i RTV Most. Prijatelji Festivala su: Planinka Kuršumlija i BB Minakva.