28. „ ART EXPO“ SVEČANO OTVOREN NA NOVOSADSKOM SAJMU

Datum: 
18.03.2024.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju Međunarodne izložbe umetnosti „Art Expo“ koja se po 28. put održava po kupolom Novosadskog sajma i okuplja umetnike, kulturne poslenike i brojne ljubitelje umetnosti. Tom prilikom Dalibor Rožić je uručio priznanje „Sava Šumanović“ vajaru Zdravku Joksimoviću za poseban doprinos razvoju umetničkih ideja i izuzetne domete u umetničkom izrazu. Ustanovljeno na incijativu Galerije „Bel Art“, Centra za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“, Novosadskog sajma i Izložbe umetnosti „Art Expo“, ovo priznanje se dodeljuje od 1999. godine i kao takvo ujedno afirmiše delo jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti i kulture.

-Imajući u fokusu integritet i identitet čoveka u savremenom svetu ovogodišnja postavka „Art Expa“ pokreće pitanja kojima zadire u samu srž brisanja identiteskih oznaka u svetu globalizacije. Ovaj Sajam, koji umrežava i sinergiše, jasno prepoznaje ritam po kojem diše Novi Sad kao Kulturna prestonica Evrope, Omladinska prestonica Evrope i UNESKO kreativni grad. Umetniku Zdravku Joksimoviću  iskreno čestitam u ime Grada Novog Sada i Gradonačelnika Milana Đurića, a svim ovogodišnjim izlagačima, organizatorima želim da se da se na ovom mestu još puno puta naši putevi ukrštaju, a ruke u znak dobrodošlice Grada domaćina da nastave još dugo godina da se šire i pružaju ka novim prostranstvima umetničkih izraza okupljenih oko svih markantnih tačaka kulturnog razvoja Novog Sada – istakao je Rožić.

Zdravko Joksimović se zahvalio na nagradi istakavši da ona predstavlja jedan od najlepših trenutaka u njegovom umetničkom opusu i životu.

Generalni direktor Nikola Lovrić je izrazio lično i profesionalno zadovoljstvo ovogodišnjom ponudom sajamskih manifestacija, izrazivši nadu da će ovogodišnje izdanje „Art Expa“ pobuditi emocije posetilaca, na isti način na koji je pobudilo emocije umetnika koji su danas prisutni na Sajmu.

Međunarodna izložba umetnosti „Art Expo" promoviše stvaraoce primenjene umetnosti, okuplja umetnike, galerije i pojedinace, uz tematske postavke, rukotvorine, antikvitete. U 2024. godini biće održana od 18. do 25. marta. Ulaz se ne naplaćuje, a radno vreme je od 10 do 20 časova. Priliku da se predstave imaće akademski, edukovani i samouki slikari, a specifična je po prodajnom i promotivnom karakteru.