NASTUPOM PIJANISTE IVA POGORELIĆA I VOJVOĐANSKIH SIMFONIČARA POČEO 43. NOMUS

Datum: 
19.10.2023.

Nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra predvođenog maestrom  Aleksandrom Markovićem i nastupom legendarnog pijaniste Iva Pogorelića svečano je otvoren 43. Međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2023“. Prve večeri Nomusa, publika je imala priliku da uživa u vrhunskoj izvedbi dela Sergeja Rahmanjinova i Modesta Petroviča Musorgskog, a događaju je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Ovo izdanje Nomusa pod motom „Nasleđe“ okupilo je eminentne evropske i svetske muzičare, pa se tako u svakom programu, na različitim nivoima mogu prepoznati vrednosti nacionalne i svetske kulturne baštine. Pred nama su dani vrhunske umetničke muzike i zahvaljujući tome Novi Sad će do 26. oktobra biti mesto okupljanja uglednih umetnika, ansambala i muzičkih izvođača iz zemlje i sveta. Čestitam Muzičkoj omladini Novog Sada na još jednoj odlično organizovanoj manifestaciji i na tome što su još jednom pokazali da je naš grad visoko pozicioniran na kulturnoj i umetničkoj mapi, upravo zahvaljujući Nomusu - rekao je Dalibor Rožić.

Tokom devet dana ovogodišnjeg Nomusa, Novi Sad će poželeti dobrodošlicu uglednim ansamblima i solistima iz naše zemlje, Holandije, Irske, SAD-a, Francuske, Italije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Irana i Severne Makedonije. Nomus će ponuditi publici i bogato orkestarsko i profinjeno kamerno muziciranje, ali i tri drugačija programa scenske i savremene „world“ muzike. Programi će se odvijati u Sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Gradskoj kući.
Detaljne informacije o programu Nomusa dostupne su na linku https://www.muzickaomladina.org/nomus/