Novi Sad poklonio 2950 knjiga biblioteci u Srebrenici

Datum: 
17.04.2018.

U okviru saradnje Grada Novog Sada i Grada Srebrenice u Republici Srpskoj, inicirana je akcija prikuplјanja knjiga za Narodnu biblioteku u Srebrenici koju je sprovela Gradska biblioteka u Novom Sadu, i tokom koje je prikuplјeno 2950 knjiga. Delegacija Novog Sada u kojoj su, između ostalih, bili pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić, uručila je knjige Narodnoj biblioteci u Srebrenici u prisustvu načelnika opštine Sreberenica Mladena Grujičića.

- Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, nastavlјa da povlači humane poteze, a sve u službi našeg naroda, ma gde se on nalazio. Narodna biblioteka u Srebrenici raspolaže knjižnim fondom od oko 35000 knjiga, tako da će ovim knjigama, koje im s lјubavlјu poklanja Grad Novi Sad, vrlo ozbilјno dopuniti postojeći fond. Koristim priliku da se zahvalim svim donatorima, kako ustanovama, tako i pojedincima, na sakuplјenim knjigama, pre svega Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i Biblioteci Matice srpske, kao najvećim donatorima, a poštovaocima i članovima Narodne biblioteke u Srebrenici, da poželim da sa radošću i zadovolјstvom koriste ovaj značajan fond knjiga, koji im poklanja Grad Novi Sad – rekao je Aleksandar Petrović.

Narodna biblioteka u Srebrenici radi u prostorijama od 450m2, a ima dečje odelјenje, odelјenje za odrasle korisnike, zavičajnu i muzejsku zbirku. Poslednjih godina, knjižni fond se nije obnavlјao u dovolјnoj meri. Predstavnici te ustanove zahvalili su se Gradu Novom Sadu na vrednom poklonu i izrazili želјu da aktivno doprinose saradnji Srebrenice i Novog Sada.

Podsećamo, Grad Novi Sad je realizovao sličnu akciju 2015. godine kada je prikuplјeno 16500 knjiga za biblioteke u Doboju, Bijelјini, Šamcu i Čelincu, posle majskih poplava 2014. godine, koje su potpuno uništile tamošnji bibliotečki fond.