OSAM IZUZETNIH PROGRAMA NA PREDSTOJEĆEM 41. NOMUSU

Datum: 
14.10.2021.

41. Međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2021, biće održan od 21. do 28. oktobra, pod sloganom „Migracije“. Na scenama Sinagoge i Srpskog narodnog pozorišta, renomirani solisti i ansambli iz Italije, Španije, Rusije, Jermenije, Velike Britanije, Austrije i Srbije izvešće osam izuzetnih programa. Kako je rečno na konferenciji za novinare, na svečanom otvaranju nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar, sa maestrom Aleksandrom Markovićem i sa čuvenim violinistom Romanom Simovićem, a na sceni će biti 90 muzičara. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je da je Nomus jedan od najvažnijih programa u kulturi Novog Sada koji godinama uspeva da okupi vrhunske umetnike iz celog sveta i predstavi ono što je najbolјe i najaktuelnije u umetničkoj muzici.

- Program Nomusa je rezultat promišlјanja i predanog rada lјudi koji muzici prilaze na ozbilјan i sveobuhvatan način. Uvek nas iznenade nečim novim i drugačijim, koncertima koji izlaze iz okvira glavne teme, a koji imaju neophodan kvalitet, tako da ovaj Festival ima i edukativnu ulogu. O dimenziji izuzetno kvlitetnog programa svedoči i to što će ovoga puta migracije kao društveni fenomen biti osvetlјene iz aspekta muzike. Kocept Nomusa je višeslojan i to je njegova dodata vrednost. Biće pravo zadovolјstvo slušati muziku neprevaziđenog velikana Volfganga Amadeusa Mocarta, koja će biti zastuplјena povodom obeležavanja 230 godina od njegove smrti – istakao je Rožić. U ime Festivala, novinarima su se obratili umetnička direktorica Marija Adamov, glavni i odgovorni urednik Milan Radulović i programska saradnica Mia Doroški Antonić.

- U predvečerje oficijelnog otvaranja Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, na čelu nomusovske kolone ostaju, kao što su uvek i bili, vrhunski domaći umetnici svih generacija, solisti i članovi kamernih ansambala i orkestara, od onih odavno etabliranih u međunarodnim okivirima, do onih najmlađih nada sa potvrđenom budućnošću. U širokoj programskoj lepezi biće zastuplјena simfonijska kamerna muzika, atraktivni muzičko scenski nastup Flamenko baleta iz Barselone, ali i koncert ansambla ''Sokvadro Italijano'' koji povezuje mediternaske tradicije i popularnije note. Takođe, ruski violinista, dirigent i tenor Dmitrij Sinkovski, sa međunarodnim ansamblom ''La Voče Strumentale'' izvešće raritetan program barokne muzike. Uprkos Koroni, Nomus 2021, neće biti lošiji od izdanja koja su održana u srećnijim okolnostima – naglasila je Marija Adamov.

Prema rečima odgovornog urednika Milana Radulovića, Nomus će zatvoriti veličanstveni koncert hora i simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije, a taj, kao i koncert koji otvara ovogodišnji Nomus i Barselona flamenko balet, su rasprodati.

- Verujem da će publika biti zadovolјna i da će gosti doći i otići zdravi iz Novog Sada – rekao je Radulović.