POD SJAJEM ZVEZDE

Datum: 
23.05.2022.

Fond za unapređenje vokalne umetnosti mladih “Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin” u Novom Sadu je, u godini u kojoj Novi Sad proslavlja titulu Evropske prestonice kulture, realizovao projekat koji je posvećen čuvenoj primadoni operskoj umetnici Melaniji Bugarinović. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad - Evropska prestonica kulture”, a sproveden je u okviru programskog luka “Herojine”, svojevrsnog klastera kulturnih događaja koji je tematski određen i posvećen uspešnim ženama u kulturi, umetnosti i nauci. 

 

Projekat “Pod sjajem zvezde” je podrazumevao međunarodni javni konkurs za izbor kompozicije, solo pesme za meco-sopran i klavir, koja će biti uvrštena u Zbornik solo pesama posvećenih primadoni Bugarinović. Žiri, sastavljen od priznatih i uticajnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva je, od pristiglih dvanaest kompozicija, izabrao kompoziciju mladog autora Dušana Đorđevića iz Kraljeva koji je trenutno student na odseku za kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

 

U okviru ovog projekta održan je sa velikim uspehom 20. maja 2022. godine koncert na kojem su nastupili meco-sopran Jelena Končar, sopran Radoslava Vorgić-Žuržovan, tenor Ermin Ašćerić i bas Strahinja Đokić, odabrani bivši i sadašnji stipendisti Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih “Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin” u Novom Sadu, uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod upravom maestra Andree Solinasa. Na repertoaru su bila zastupljena dela značajnih kompozitora koji su na svoj način obeležili razvoj operske umetnosti, kao što su Volfgang Amadeus Mocart, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Đuzepe Verdi, Petar Iljič Čajkovski i drugi. Kao specijalni deo koncerta premijerno je izvedena pobednička kompozicija “Melem” Dušana Đorđevića na tekst Jovana Jovanovića Zmaja, a izveli su je sopran Aleksandra Kocić i pijanista Luka Petrović, aktuelni stipendisti Fonda. Publika je ovu kompoziciju, kao i njenog autora i izvođače, pozdravila intenzivnim aplauzom. Koncert je izveden zahvaljujući, između ostalih, dugogodišnjem saradniku Fonda, Muzičkoj omladini Novog Sada.