IZLOŽBA "ODBAČENI"

Datum: 
20.07.2021.

U utorak 20. jula u 19 časova biće otvorena Izložba "Odbačeni" Željka Mandića u Galeriji UPIDIV "Forma" (Ilije Ognjanovića 3) u Novom Sadu. 

U svetu intenzivne proizvodnje i potrošnje zasićeni smo fotografijama predmeta koje treba da podstaknu potrebu za kupovinom. Za to vreme u senci, daleko od pogleda, negde sklonjeni ili bačeni, tavore predmeti koji više nikome nisu potrebni – delovi nekadašnjih složenih aparata i mašina, predmeti svakodnevne upotrebe, lične stvari.
Fotografisane u maniru u kojem smo navikli da gledamo stvari koje nam se nude, ove slike teže da skrenu pažnju na postojanje zaboravljnih stvari koje, iako nemaju više svrhu zbog koje su stvoreni, i dalje dele ovaj svet sa nama.
Serija fotografija “Odbačeni” tretira objekte na način koji je uobičajen za komercijalnu fotografiju proizvoda, koji se mogu videti u online šopovima i u reklamnim štampanim katalozima proizvoda. Lišeni važnog svojstva – komercijalne vrednosti, ovi predmeti se nude za neka druga tumačenja.

Željko Mandić (1964.), likovni umetnik fotograf, primenjeni umetnik fotograf, filmski snimatelj. Relizovao desetine komercijalnih foto, video i filmskih sadržaja, kao i animiranih filmova i video radova. Autor više samostalnnih izložbi, učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Vanredni je profesor na katedri za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu.