OTVARANјE MEĐUNARODNE MANIFESTACIJE ''DVA LICA JEDNOG PROZORA''

Datum: 
27.05.2022.

Otvaranje međunarodne manifestacije ''Dva lica jednog prozora'', koju organizuje Društvo likovnih pedagoga Vojvodine, upriličeno je u Novosadskom dečijem kulturnom centru. Manifestacija podrazumeva izložbu dečijih radova, kao i stručni skup, a ove godine gostuju i predavači iz Slovenije. Kako je rekao predesnik Društva likovnih pedagoga Vojvodine mr Dragan Karlavaris u fokusu je nastavnik, i manifestacija nagrađuje nastavnike za kolekcije dečijih radova. Otvaranju je prisustvovala i v.d. načelnika Gradske uprave za kulturu Zorica Šijak.

- Kada je Novosadski dečiji kulturni centar osnivan, ideja Grada je bila da, osim što će pomoći projekte finansiranjem putem konkursa, podstakne saradnju i povezivanje ustanova kulture i nevladinog sektora. Ova manifestacija je primer dobre prakse, dečiji radovi koji su izloženi su fenomenalni i uverena sam da će nastavnicima likovnog mnogo značiti i stručno usavršavnje koje je programom predviđeno – rekla je Zorica Šijak.

Društvo likovnih pedagoga Vojvodine osnovano je 1954. godine, a odmah potom, Društvo je formiralo Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Ovu manifestaciju organizuju jednom godišnje od 2011. godine i uvek je međunarodnog karaktera. Predsednik Društva mr Dragan Karlavaris zahvalio se Gradu na finansijskoj podršci i na tome što je osnivanjem Novosadskog dečijeg kulturnog centra obezbedio prostor za rad i izlaganje mnogim organizacijama iz oblasti kulture.

- Naš Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine ima najveću i najstariju kolekciju dečijih radova u Srednjoj Evropi i na Balkanu, koji datiraju od 1954. godine - naglasio je mr Dragan Karlavaris.