SAJMOVI „ART EXPO“OD 18. MARTA, „PUTOKAZI“I „DANI LAZE KOSTIĆA“OD 21. MARTA NA NOVOSADSKOM SAJMU

Datum: 
18.03.2024.

28. Izložba umetnosti „Art expo“ počinje 18. i traje do 25. marta, a Sajam obrazovanja „Putokazi“ i „Dani Laze Kostića“ u okviru Sajma knjiga, biće održani od 21. do 23. marta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koja je održana na Novosadskom sajmu.

Na konferenciji su pored organizatora i urednika različitih programskih celina govorili predstavnici pokrajinskih sekretarijata i član Gradskog veća Dalibor Rožić koji je istakao da Grad Novi Sad prepoznaje značaj navedenih manifestacija i kontinuirano podržava Izložbu „Art expo“, Sajam obrazovanja i ulaže u održanje kontinuiteta u okviru Sajma knjiga kroz manifestaciju „Dani Laze Kostića“ , kao i Sajam zapošljavanja.

- Verujem da ćemo ovim sajamskim manifestacijama dalje trasirati put za dalja umrežavanja, kao i intersektorski pristup daljem razvoju, kroz sinergiju umetnosti, kulture i obrazovanja koje povezuju ljude i formiraju identitet jedne zajednice, a Grad Novi Sad kroz realizaciju projekata Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope, od novembra sa ponosom nosi i tutulu UNESKO kreativnog grada za digitalnu umetnost, što nam otvara mnoge puteve daljeg razvoja, a svakako je i dokaz kontinuiranog ulaganja Grada Novog Sada u ove oblasti.  Kao i svake godine, „Art expo“ će se „hvatati u koštac“ sa akutelnim temama, imajući u fokusu integritet i identitet čoveka u savremenom svetu i verujem da će posetioci Sajma, prateći tu umetničku višeznačnost sa dužnom radoznalošću posetiti tematske postavke njegovog ovogodišnjeg izdanja.  Takođe, Grad Novi Sad  podržava i Sajam obrazovanja „Putokazi” na kojem je omogućio učešće svih srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada, pri čemu će svaka škola na Sajmu imati svoj štand  na kome će izlagati svoje smerove, kako bi učenici završnih razreda osnovnih škola mogli na jednom mestu da se upoznaju sa njihovim programom i radom. Verujem da će i ove godine sajamske priredbe svojim sadržajima okupiti brojnu mladu, ali i generacijski raznovrsnu publiku - rekao je Rožić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević je govorio o značaju intelektualizacije zajednice i razlogu zbog kojeg Sajam obrazovanja ne jenjava već 19 godina, jer je, kako je istakao, ljudski kapital oličen u znanju najvažniji razvojni resurs jednog društa, a da će Sajam pružiti širok spektar pogleda na obrazovanje.

Prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Nikole Lovrića u godini stogodišnjeg jubileja Sajam radi na osavremenjavanju sajamskih sadržaja koji donose novi kvalitet poput Sajma gejminga „NS GAMING Week“, koji će se ove godine održati uz Sajam obrazovanja od 21. do 23. marta u Hali „Master“. 

Ulaz na programe sajamskih manifestacija je besplatan, a radno vreme je od 10 do 20 časova.